23.12.05

По въпроса за картите и границите на владенията

В тази епоха, както споменах по-надолу, границите на владенията не са от решаващо значение за мощта на даден владетел. Държавата е олицетворена от своя владетел. там където го почитат като господар, до там се разпрострират неговите владения. Все пак ориентирите относно големината на владенията са важни и като го отчитам предлагам някои готови карти. Всеки от игпрачите ще получи в началото на играта и специална карта с пояснения за районите и градовете, които владее. Основни уточнения се налагат в три случая:
1. Пруския суверенитет върху някои западно-германски владения в Рейнланд, които ще бъдат отделно оказани поименно.




2.Северна Италия, Милано, Венеция и Тосканската област, която със сигурност ще бъде укрупнена!





3.Саксоно-Полската уния, която се крепи единствено на общия владетел в тази епоха!
Картите надявам се да помогнат, за неясноти питайте. Все още не съм взел решение и дали Хановер с Алтен Саксония между Елба, Везер и Рейн да бъдат част от Британската корона.

А при Франция има някои различия в границите, които ще бъдат обобщени, например Франш-Конте ще остане испанско, но пък Лотарингия, Горна Савоя и Арелат си стават френски!

22.12.05

Първи поглед върху страните със съображения на посредника

Това не са правила, това са по-скоро някои неща които ще помогнат при избора на страна за ръководене.

Кралство Франция

Теоретично най-силната държава като възможности в играта. Престолът в Париж е идеален за човек с амбиции, необременен от стопански дух или прекомерна недоверчивост, по скоро наистина за монарх и рицар, грижещ се за другите. Дилемата обаче е, от многото възможности и произтичащите от тях отговорности, да не се стигне до срив и пълно объркване. При умело ръководство, решавайки веднъж дилемата дали морски или сухопътно да експанзира, би трябвало да победи в играта. Но пък кой ще я остави да го стори?




Кралство Великобритания

Държавата е превъзходна за човек, които иска сам да си избира приятелите или враговете, търговия или война. Най-сериозни конкурент на Франция, но дали Лондон може сам да рани смъртно вековния си враг. Или ще си поделят света, за сметка на другите суверенни дворове?




Австрийска империя

Голяма, сигурна, традиционна, във Виена би трябвало да е император човек с дипломатически и финансови способности, не суетен, умеещ да балансира. Ако наистина го може, със сигурност ще съумее да победи! А може и да създава доста проблеми в отбрана.




Кралство Прусия

Малка, но силно военно, държава, съществува заради войната и се храни от нея. Страната е за човек, който иска да триумфира чрез сражения и противопоставяне . Системата и е изградена върху армейската структура, касата и не винаги е пълна, но това е заради цената на оръжията.




Османската империя

Държава, извън правилата, просто непоносима. Султанът понякога нахален, понякога арогантен, понякога страшен, дори за приятелите си. Ако все още има такива! Султанът e не лесен за преглъщане хап, но пък управлява милиони християни, които биха приветствали всеки друг.




Руската империя


Голямата неизвестна. Струва ли си да си приятел на царя? И може ли да си му враг? Както и да пробваш, рискуваш! А той сигурно просто се забавлява... Но ако намрази някого, не му трябва да се съобразява!




Холандско щатхалтерство

Търговска държава, всичко се купува и продава, предпочита мира за да търгува, а ако воюва, воюва бързо и решително, за да има мир и да... търгува. Дори Франция и Великобритания ще видят, че трябва да се съобразяват с нея.



Кралство Испания

Привидно държава сходна на Франция, с многобройни ангажименти и престиж. Възможностите и обаче не се равняват на амбициите и. Трудно е да си представим като лидер на могъща коалиция, но е доста полезен съюзник.



Кралство Португалия


Изостанала, малка, и слаба страна. Не e правилно да се мисли, че е лесна плячка, тъй като флота и е все още голям и добре поддържан. А и кралят в Лисабон има нужда от приятели и със сигурност ще ги намери...




Кралство Дания


Достойни наследници на викингите, малко лениви, умеят да изчакват. А когато потрябват съюзници, особено на север, може да решат конфликта. Кралят би трябвало да знае да чака. И да действа решително, но само, когато трябва.




Саксонско корфюрство и Жеч Посполита

За амбициозни владетели, но прагматици. На картата дори се виждат огромните възможности на двете страни, но единството им се крепи единствено на плещите на монарха. Слабостите на този конгломерат на славяни, литовци и саксонци са ясни, просто трябва да се преборят за превъзходство. Иначе просто ще станат бойно поле за по-силните си съседи.




Кралство Швеция


Встрани от другите, Стокхолм ще се опита да намери съюзници, пари и войници за бъдещото си могъщество.




Венецианска република

Стара, грохнала и... лукава. Идеална за своя предприемчив и делови Дож!




Папска държава (Светият престол)


Без възможности във военната и деловата сфера, но... който подцени моралния фактор, може сериозно да сбърка. Папската държава е прочута с умелите и малко ексцентрични владетели. Дори да вземете Рим, най-много да си създадете врагове, но едва ли ще ви изберат за папа :)



Швейцарски съюз

(управлява се от посредника)


Дава добри войници и наемници и пари, когато сте във възможност да платите лихвите! Прекалено е негостоприемна за всякакъв род агресия. Алпи!



Неапол, Бавария, Хановер, Малките германски княжества, Черна гора, Милано, Пиемонт

са неигрални, съществуват, но не провеждат собствена дипломация или икономическа политика. Пионки в голямата игра. Не ги питайте за мнение! Нямат!

Необходими пояснения преди началото на играта и мотивите на посредника

През ХVІІІ век, епохата на Просвещението и на абсолютните монархии,Eвропа е твърде различна от това, което е днес. Какво има предвид:
1. Границите, доколкото ги има, са твърде условни.
2. Напредъкът е по-скоро смятан за ерес, хората са намирали за особено важно да бъдат традиционни и да взимат пример от миналото.
3. Отношенията между държавите са били отношенията на техните дворове, твърде субективни и понякога подвластни на прищевки на монарсите и техните фаворити
4. Населението е било в повечето време доволно, да не кажем щастливо, да има възможност да търгува, воюва и дори да търпи ужасни несгоди, под властта на монарха си. За благородниците пък си е било направо въпрос на чест.
5. Войните са били обичайно явление и са приемани като кралски спорт, доста делово.
6. До решителни победи трудно се е стигало.
7. В дворовете, особено във френския, са владеели елегантна пустословност и любов към изкуствата.
8. Османците остават може би единствените варвари извън системата в Европа по това време.
9. Религията все още влияела, но вече не така както по време на религиозните войни.
10. В икономиката и стопанството основно е била печалбата и трупането на пари, без почти никакви социални ангажименти на държавата.

Карта на Европа от 1740 година



Пред вас е Европа от първата половина на ХVІІІ век. Това е и полето, на което се предвижда да се разиграват основните събития от играта "Кралският дом - светът и политиката на ХVІІІ век". Картата е английска по-произход, средно-мащабна. Ако планирате евентуалното си участие в играта, която вероятно ще започне в началото на февруари, моля ви първо разгледайте добре картата, после потърсете някаква информация за епохата. Събитието, играта, забавлението или както предпочетете да го наричате, все пак ще отнеме доста време на организаторите, така че, ако сте така любезни, не им отнемайте допълнително.
Епохата на Стария режим, на Рококо, на Просвещението, на Абсолютните монархии е наистина интересен и не без заслуги за съвременността период от историята. Така че едва ли ще загубите нещо ако се опитате в началото сами, а по-късно, естествено и с наша помощ, да научите нещо за него. Никога не вреди да знаеш нещо, пък било то и за двора в Сан Суси или артилерията на русите при Полтава.
За допълнителни консултации, за предложения и за всякакъв контакт, моля не ссе притеснявайте да използвате и мейла посочен под големия портрет на френския крал Луи ХV в горната част на страницата!

За новини и правила, следете този блог
Очакваме ви!